Skillnaden mellan Pensionat och Hotell

Vid en första anblick kan Pensionat och Hotell vara något liknande och orden kan ibland blandas ihop. Vi kommer dock reda ut begreppen och skillnaden mellan dessa två olika alternativa boenden.

Pensionat

Ett pensionat förklaras lättas genom en förenklad modell av ett Hotell. Pensionat har återfinns oftast något mer mot landet. Dvs något bördigare mark blandat med närhet till naturen. En av de stora skillnaderna är serviceutbudet. Den vanligaste bokningen hos pensionat är helpension. Helpension innebär att det mesta ingår.I detta fall logi, städning, mat och aktiviteter. Pensionat har även en närhet till en vacker natur eller bedårande omgivning. Pensionat fick sitt stora genombrott som ett bra helgboende under slutet av 1800 talet och början på 1900 talet. Pensionat fungerade som en klassisk flykt från storstaden och dess muller till landsbygden och dess lugn och tystnad. På vissa Pensionat finns det endast en mindre matsal där alla får samlas och njuta av maten i varandras sällskap likt en stor familj som samlas runt Jul. Ett behagligt och gemytligt umgänge med ett perfekt tillfället att träffa människor du aldrig mött tidigare. Även gemensam toalett och dusch kan finnas på en del pensionat. Pensionat är en betydligt billigare variant av hotell där prislappen kan skilja en hel del. Då blir även omgivningen en enklare variant. Att hitta ett bra pensionat med bra betyg och trevlig personal till en prislapp runt 300-400 kr är inga större problem. Pensionat är framförallt för den som är beredd att töja på sina gränser och inte är ute efter det lyxigaste boendet men ändå ett behagligt ställe att spendera tiden på. Pensionat tenderar även att vara betydligt mindre i antal sovrum än Hotell.

Ett klassiskt pensionat
Ett klassiskt Pensionat vid sjön.

 

Hotell

Har ett helt annat upplägg när det kommer till serviceutbudet. Det som man oftast kan vänta sig av ett hotell är den omtalade frukosten. Alltifrån ägg,bacon diverse yoghurt varianter med tilltugg till diverse olika sorters bröd. En del av fruktosten är även ananas, melon och juice om vi ska välja ut några få saker. Här i ligger en stor skillnad mot hur pensionat fungerar i ren allmänhet. En stor reception med 3-4 personer som väntar på att ta emot dig för att göra din incheckning så smidig som möjligt. Kort som används som nycklar. Påkostade sängar med nya fräscha handdukar och sängkläder varje dag samt egen tv på rummet med hiskeligt många kanaler. Roomservice är ett telefonsamtal bort. Egen toalett som blänker och ger ett fräscht intryck. En stor resturang som inkluderar ett kök med flertalet kockar som väntar på beställning.  Man har förmodligen en bar i anslutning för att avsluta kvällen. Det som man inte får glömma bort är att prislappen skiljer sig en hel del från ett Pensionat.

Hotell i turkiet med pool
Ett Hotell vackert beläget med pool.

 

 

Välja Hotell eller Pensionat

Att göra valet mellan Hotell och Pensionat är inte alltid enkelt. I grund och boten handlar det om hur mycket lyx man önskar avstå på grund av prislappen. Samt att det handlar om två helt olika upplägg av servicenivå. Hotell är oftast relativ centrala vilket ger en väldigt stor mix mot pensionat som oftast håller sig i utkanterna. Detta är också en faktor man inte får glömma. Natur vs Stadsliv kan lätt sammanfattas genom Pensionat vs Hotell.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.